نمایش تکی

همایش آموزشی دیابت و پیشگیری از عوارض برگزار شد

- تاریخ انتشار 02:52 1397/05/24  

به گزارش روابط عمومی بنیاد بین المللی پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان ، با همکاری انجمن ملی توسعه سلامت مهرپارسی پیرو اهداف آموزشی خود اقدام به برگزاری همایش آموزشی " دیابت و پیشگیری از عوارض آن " نمود. 

در این دوره از همایش های بنیاد دیابت  که با سخنرانی دکتر فرهاد رجب پور صنعتی مدیر آموزش و درمان بنیاد بین المللی پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان برگزار شد عواملی چون اصول کنترل دیابت، عوامل خطر و بیماری های وابسته به دیابت و نیز کنترل قند خون در افراد دیابتی و ... مطرح نمود.

دکتر رجب پور در این همایش ضمن تایید این نکته که، تغییر در محیط زیست انسان ها، نوع شیوه زندگی مردم باعث افزایش قابل توجه دیابت در افرادی شده است که از نظر ژنتیکی مستعد هستند گفت :

افزایش قند خون مزمن باعث ایجاد عوارض طولانی مدت متعددی از جمله در چشم، کلیه، اعصاب، قلب و عروق خونی می شود. در طول سال های  متمادی مطالعات متعددی انجام شده است و اطلاعات مهمی در رابطه با شیوع دیابت و میزان بروز عوارض آن در جمعیت های متفاوت به دست آمده است. این اطلاعات نشان داده اند که میزان هموگلوبین A1C با ایجاد عوارض دیابت ارتباط مستقیم دارد. ریسک ایجاد بیماری های قلبی و عروقی دو برابر جمعیت عادی می باشد. مبتلایان به دیابت نوع دو پس از سکته قلبی مرگ و میر بیشتری دارند.

بیماریهای قلب و عروق علت اصلی مرگ و میر و از عوامل مهم ناتوانی های افراد دیابتی است . مهمترین علت پیدایش بیماریهای قلبی -عروقی ،تصلب شراین می باشد . تصلب شراین باعث می شود که سرخرگ های گوناگونی که به قسمتهای مختلف بدن خون می رسانند ، بتدریج سخت و تنگ گردند و توانایی آنها برای انتقال اکسیژن و مواد غذایی به سلول های بدن کاهش یابد .عواملی وجود دارند که موجب سریعتر شدن تصلب شراین میگردند و در صورت وجود آنها احتمال پیدایش بیماریهای قلبی و عروقی افزایش پیدا می کند . برای پیشگیری از پیدایش بیماریهای قلبی -عروقی و مرگ و میر و ناتوانی ناشی از آنها ، باید این عوامل خطر را بشناسید و به توصیه های پزشکی لازم توجه نمایید . عوامل خطر برای بیماریهای قلب و عروق عبارتند از : سن بالا ، جنس مذکر ، سابقه خانوادگی سکته قلبی زودرس ، فشار خون بالا ، افزایش چربی های خون (بویژه کلسترول ) ، بیماری قندی ، سیگار کشیدن ، چاقی ، کم تحرکی و اختلال در انعقاد خون .

مدیر آموزش و درمان بنیاد بین المللی پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان تصریح کرد:  دیابت از عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی است و معمولا با عوامل خطر دیگر همراهی دارد وگاهی شاید ایجاد کننده آنها باشد

مبتلایان به دیابت نوع دو همچنین از افزایش فشارخون، افزایش چربی خون و چاقی که فاکتورهای خطر بیماری های قلبی و عروقی هستند رنج می برند. مصرف سیگار خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را در دیابتی ها دو برابر می کند.

آموزش به متخصصین بالینی و بیماران آن ها جهت کنترل فاکتورهای خطر بیماری های قلبی و عروقی و دیابت به آن ها کمک شایانی می کند. این مسئله همچنین به بیماران دیابتی کمک می کند که خطر عوارض کلیوی، چشمی و عصبی مربوط به دیابت را کاهش دهند.

ایشان رژیم غذایی در بیماران با فشار خون بالا اینگونه توضیح داد:

کاهش وزن و حفظ وزن طبیعی از ارکان اساسی هر برنامه طراحی شده جهت مقابله با فشار خون هستند. تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به فشار خون بالا باید مصرف سدیم را کاهش دهند. پتاسیم و کلسیم می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. موز، زردآلو، انجیر، گریپ فروت، هلو، انگور و آلو میوه‌هایی سرشار از پتاسیم هستند که در کاهش فشار خون بالا موثرند. سیب زمینی، سیر، بروکلی، کدو سبز، قارچ و گوجه فرنگی و سبزی نیز سرشار از پتاسیم هستند. حبوبات نیز از این مواد غنی می‌باشند.

مرکبات، توت‌ها و سبزی‌های دارای برگ سبز، منابع خوب ویتامین ث هستند. دریافت کم این ویتامین با فشار خون بالا ارتباط دارد. خوردن گوشت‌های سفید مانند مرغ و ماهی طبخ شده بدون نمک برای افراد دچار فشار خون بالا توصیه می‌شود. برای معطر کردن گوشت می‌توان از سبزی‌های معطر، ادویه‌ها و میوه‌ها استفاده کرد. ماهی را نیز می‌توان با شوید، فلفل قرمز یا سیاه، مرکبات، سس‌های خانگی بدون نمک یا سایر سبزی‌ها معطر کرد. مصرف ماهی‌های با اسیدهای چرب مفید از قبیل حلوا، قزل آلا و قباد حداقل دوبار در هفته توصیه می‌شود.

دکتر رجب پور دیابت و عوارض چشمی را به حاضران در همایش توضیح داد و گفت :

  شاید بیشتر افراد دیابتی بدانند که قند بالا می‌تواند در درازمدت، یک عامل تهدید‌کننده جدی برای چشم باشد، اما بسیاری از این افراد نمی‌دانند که دیابت یکی از چهار علت اصلی نابینایی در دنیاست.
 
دیابت می‌تواند باعث بروز آب مروارید، آب سیاه و خونریزی‌های عروقی در چشم شود. به بیان دیگر قند بالا به مختل‌شدن عملکرد سلول‌های بدن منجر می‌شود و در درازمدت در چشم ایجاد خونریزی می‌کند و به دنبال آسیب‌دیدگی عروق شبکیه چشم، دید فرد دچار اختلالات جدی می‌شود. در واقع شایع‌ترین عوارض چشمی دیابت، تاثیر روی شبکیه است.
از آنجا که عروق شبکیه براحتی توسط متخصصان قابل مشاهده است به عنوان یکی از بهترین راه‌های ارزیابی وضع کلی عروق بدن و به نوعی آیینه تمام نمایی از مشکلات عروقی سایر قسمت‌های بدن محسوب می‌شود.
به این دلیل بسیاری از بیماری‌ها که به نحوی می‌تواند عروق را تحت تاثیر قرار دهد، موجب بروز مشکلاتی در شبکیه نیز می‌شود.

وقتی پرده شبکیه ورم می‌کند
در دیابت از یک‌سو انسداد عروق شبکیه به وجود می‌آید که باعث می‌شود مواد غذایی و اکسیژن به میزان کافی در دسترس شبکیه قرار نگیرد و از سوی دیگر مویرگ‌های موجود دیواره سالم نداشته و با تغییراتی که در ساختمان خود متحمل می‌شوند، موجب بروز نشت از دیواره رگ به داخل بافت و ایجاد ورم می‌شوند. هنگامی که ورم ایجاد شده در مرکز بینایی اتفاق افتد باعث کاهش دید بیمار و مشکلات بینایی می‌شود .               

رجب پور در ادامه توضیح داد که نابینایی عاقبت همه دیابتی ها نیست :
بیماری دیابت با تمام خطراتش، قابل کنترل و حتی درمان است. به همین دلیل لزومی ندارد که همه دیابتی از عوارض سخت کلیوی، عروقی و چشمی ناشی از این بیماری بترسند.      

در صورت کنترل دقیق متابولیک و معاینات دوره‌ای منظم می‌توان انتظار داشت که بیمار دیابتی در بیشتر موارد بتواند زندگی معمول خود را داشته و محدودیتی از نظر بینایی نداشته باشد. مسلما بهترین راه پیشگیری از بروز این تغییرات، کنترل دقیق میزان قند خون، چربی خون، فشارخون، کم‌خونی و سایر اختلالات متابولیک، ورزش منظم و معاینات دوره‌ای از سوی چشم پزشک است.
در ادامه جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد در انتهای این همایش نیز از یکی از جوانان دیابتی که تحت پوشش بنیاد بین المللی پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان بوده و در کنکور سراسری 1397 موفق به کسب رتبه بالا شده بود تقدیر و 0هدیه و لوح سپاس اهدا شد .

در حاشیه همایش نیز غربالگری و تست قندخون رایگان انجام شد.                                  

 

 



بازگشت




           


  • دفتر مرکزی: مشهد- بلوار سجاد- مقابل خیابان میلاد- پلاک 56
  • صندوق پستی : 558-91865
  • کد پستی : 9186694748
  • تلفکس : 1-37650400-051
  • ایمیل : info@diabetf.com