نمایش تکی

همایش آموزشی دیابت و استرس برگزار شد

- تاریخ انتشار 06:07 1396/10/26  

به گزارش روابط عمومی بنیاد بین المللی پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان، این بنیاد با مشارکت انجمن ملی توسعه سلامت مهر پارسی، همایش آموزشی دیابت و استرس را برگزار کرد .

دکتر فرهاد رجب پور گفت :متاسفانه دیابت و مشکلات روحی معمولا یک سیکل معیوب تشکیل می دهند به این طریق که اکثرا اگر یک بیمار مبتلا به دیابت دچار افسردگی شود مستقیما بر روی درمان وی تاثیر خواهد گذاشت.
هر نوعی از دیابت زندگی را مشکل تر خواهد کرد که می تواند منجر به مشکلات روحی شود و طبیعتا این نکته در درمان دیابت اختلال ایجاد خواهد کرد.

وی به صورت تخصصی مسائل و مشکلات استرس و و راههای کنترل جهت بهتر شدن روند بیماری شرح داده شد. 

دیابت، برای بیمار تنش روانی زیادی ایجاد می کند. تنش روانی می تواند فرد را مستعد افسردگی کند. با ظهور عوارض دیابت، فرد احساس درماندگی و ناکامی می کند. این احساسات می توانند بیمار را در معرض ابتلا به اختلالات تغذیه ای قرار دهند. عوارض هیجانی و تنش روانی نقش مهمی در کنترل قند خون در بیماری دیابت دارند

:مدیر آموزش بنیاد دیابت افزود:شایعترین اختلالات روحی در بیماران دیابتی شامل موارد زیر است 

•افسردگی
•اضطراب
•اختلالات مختلف خوردن
•فوبیا (ترس)
اختلالات جنسی 

استرس و تنش روانی می تواند مقدار قند خون بیمار را تغییر دهد. این تغییر از دو طریق اتفاق می افتد:

-نخست: بیماران تحت تنش روانی، مراقبت خوبی از خود به عمل نمی آورند. آن ها از سلامت تغذیه ای مناسب برخوردار نبوده، کمتر ورزش می کنند.

وم:  هورمون های تنش روانی می توانند بطورمستقیم باعث تغییر در سطح قند خون بیمار شوند.

سه فاکتور خطر دیابت چاقی ، تغذیه نامناسب و عدم تحرک است

این سه می تواند نتیجه افزایش استرس ها باشد،  اگر فردی در معرض استرس و تنش مداوم قرار داشته باشد باعث بروز هیپرگلیسمی مداوم و ایجاد یک موقعیت پره دیابتیک (پیش دیابت ) می شود  و وقتی که با سایر عوامل خطربی تحرکی و تغذیه نادرست جمع شود بیماری ایجاد می شود.
مطابق برخی پژوهش ها کسانی که آموزش در مورد مدیریت استرس ها نداشتند در مقایسه با کسانی روش های  مقابله با استرس را آموخته بودند بیشتر در معرض ابتلا به چاقی و نداشتن تغذیه مناسب بودند.
زمانی که افراد دچار تنش عصبی می شوند هورمون های استرس که شامل: کورتیزول، کاتکول آمین ها، گلوکاگون و هورمون رشد می باشند، ترشح می شوند این چهار هورمون افزایش دهنده قند خون می باشند این اثر در دیابت تیپ دو بیشتر مشهود است. اما در دیابت تیپ یک فقط  کودکانی که دارای شخصیت عصبی و تند خو می باشند قندشان در برابر استرس ها بالا می رود.

در ادامه  خانم فروزان عرفان گفت: اگر حال شما بد باشد ، مشکلات شما حل می شود ؟ هر چه میزان استرس شما بالا باشد برای شما تشدید بیماری و هرینه درمان شما را بالا می برد ، مشکل خود را بپذیرید ، ورزش کنید ، در فعالیت های گروهی بنیاد دیابت مشارکت فعالانه داشته باشید ، باغبانی ، مطالعه ، انجام کارهای هنری برای کنترل استرس مفید است . زمانی را به خودتان اختصاص دهید ، این زمان را در کنار آدم هایی که با آنها حس خوشایندی دارید بگذرانید

عرفان کارشناس ارشد روانشناسی بالینی از شرکت کنندگان در همایش می پرسد چه چیزی موجب استرس شما می شود ؟ 

پاسخ ها: مشکلات خانوادگی ، نگرانی بابت فرزندان ، مشکلات مادی ، مشکلات کاری و....

پیشنهادهای بنیاد دیابت برای مدیریت استرس ویژه افراد دیابتی

عامل استرس خودتان را بشناسید . در درون ذهنتان آن را مهار کنید ، مهار استرس از طریق جنگیدن با عامل آن به دست نمی آید ، بلکه با شناخت ، پذیرش وکنارامدن با آن ، فکر کردن به اینکه چگونه می توانید طوری زندگی کنید که آن عامل شما را کمتر اذیت کند امکان پذیر می شو
ارتباط بیمار با اعضای خانواده، همکاران و گروه دوستان، عامل حیاتی در احساس خوب بودن می باشد و منجر به مدیریت مؤثرتر بیماری می شود. افرادی که به تنهایی زندگی می کنند و فاقد چنین شبکه حمایتی هستند، احساس بدی داشته و نمی توانند بیماری خود را به نحو مؤثری مدیریت نمایند
 اگر قند خون بالا، موجب تنش روانی زیاد می شود، فرد می تواند تنش خود را با داشتن رژیم غذایی مناسب، شرکت در فعالیت های بدنی منظم، خواب کافی و ورزش های آرام ساز کاهش دهد
روش های خود آرامسازی(ریلاکسیشن) و مراقبه(مدیتیشن)در کنترل استرس ها نقش زیادی دارد. روش های مختلفی برای آرام سازی وجود دارند:
 الف) تمرین های تنفسی: روی زمین دراز بکشید و عمیق نفس بکشید، در دم و بازدم عمیق عضلات خود را شل کنید. این تمرین را 5 تا 20 دقیقه در روز انجام دهید.
 ب) آرامسازی پیشرونده: در این روش شما عضلات خود را منقبض و سپس به طور متوالی شل می کنید
 با اعضای خانواده خود،همکاران و دوستان ارتباط  وتعامل بیشتری داشته باشید.
لیستی از فعالیت ها و موفقیت های هر چند کوچک خود تهیه کنید تا با نگریستن به آن احساس رضایت کنید.
افکار بد خود را با افکار خوب جایگزین کنید. برای این کار می توان به شعر، دعا یا مطلبی دیگر فکر کرد
عضو گروه های حمایتی کمک کننده مانند بنیاد دیابت شوید. دانستن این مطلب که افراد دیگری نیز در موقعیت بیمار هستند به آن ها کمک می کند تا کمتر احساس تنهایی نمایند. همچنین می توانند از روش های انطباقی که دیگران بکار برده اند استفاده کند. داشتن دوستانی درگروه های حمایتی از بار تنش روانی دیابت کم می کند
در فعالیت های گروهی ورزشی شرکت کنید ، خودتان با دوستان و هم سالانتان گروه ورزشی تشکیل دهید .
انجام فعالیت های مثبت جدید؛ مثلاً شرکت در برنامه ورزشی یا انجام فعالیت های داوطلبانه وخیریه .
اشیا، داروها، انسولین، سرنگ، سوزن  و دستگاه کنترل قند خون را در یک محل مشخص نگهداری کنید و این مکان را تغییر ندهید.
از پذیرفتن کارها و مسئولیت هایی که به عهده شما نیست و یا توانمندی انجام آن را ندارید، خودداری کنید.
  برای زندگی روزمره خود برنامه ریزی داشته باشید.
زمانی را برای تفریح و سرگرمی خود در نظر بگیرید.
در حاشیه همایش خدمات پایش سلامت ، کنترل قند خون ، مشاوره تغذیه و ... صورت پذیرفت .

نه به دیابت می گویم 
تندرستی می جویم ! 
به پویش نه به دیابت در تلگرام بنیاد دیابت بپیوندید: 




بازگشت




           


  • دفتر مرکزی: مشهد- بلوار سجاد- مقابل خیابان میلاد- پلاک 56
  • صندوق پستی : 558-91865
  • کد پستی : 9186694748
  • تلفکس : 1-37650400-051
  • ایمیل : info@diabetf.com